Euromelanoma 2015 zvanična stranica

 

Euromelanom promoviše i širi informacije o prevenciji ranoj dijagnozi i lečenju raka kože. Kampanju vode dermatolozi voljni da posvete svoje vreme ovom cilju. Naše aktivnosti su usmerene na javnost; naučnu zajednicu, i evropske/lokalne političke strukture koje mogu da promene zakonsku regulative koja može da dovede do bolej prevencije, dijagnostike i lečenja raka kože.


Za javnost je kreirana ova veb stranica, koju je posetilo do sada preko million ljudi. Na njoj se nalaze se brojne informacije o tome kako da sprečite nastanak raka kože, kako da se štitite od sunca ali i kako da prepoznate melanom i druge oblike raka kože. Euromelanom preporučuje da svako pregleda celu kožu na svakih 3 meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju. U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude lekar opšte prakse ili dermatolog. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno. U okviru kampanje organizuju se besplatni pregledi stanovništva u okviru kojih je do sada u Evropi pregledano 450 000 ljudi..


Za dermatologe i druge zdravstvene radnike, kroz ovu veb stranicu razmenjujemo najznačajnija saznanja iz naučnih publikacija u cilju poboljšanja brige o obolelima od raka kože.


Za političke strukture, Euromelanom kapmanja je domaćin specijalnih kampanja u Evropskom parlamentu i lokalnim parmalentima, kojima se obezbeđuje da se problem raka kože prepozna u zdravstvenim sistemima i zakonskoj regulativi.


Od 1999. Godine kada je kampanja osnovana od strane šest belgijskih dermatologa (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, and K. de Boulle), do danas se proširila na 33 zemlje.
Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatani pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Kampanja Euromelanoma 2015 je usmerena na edukaciju građana o tome da je rak kože izlečiv ako se otkrije u ranom stadijumu. Ukoliko se prepozna na vreme, i ne odlaže se odlazak lekaru zbo gobaveza, straha i drugih razloga, rak kože se može trajno izlečiti jednostavnom hirurpkom intervencijom, koja je manje neprijatan od odlaska zubaru.

U Srbiji, Euromelanoma dan se obeležava 11. maja 2015. godine. Tog dana su organizovani besplatni skrining pregledi u 25 grada širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Požarevac, Smederevska palanka, Petrovac na Mlavi, Valjevo, Užice, Bačka palanka, Zrenjanin, Kikinda, Odžaci, Pančevo, Vršac, Subotica, Vlasotince, Leskovac, Zaječar, Knjaževac, Pirot, Štrpce, Gračanica, Ugljare, Kosovsk Mitrovica. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled u periodu od 6. do 8. maja, od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije (za pozive iz fiksne telefonije) na broj: 0800 222 888.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva, a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Nacionalni tim Euromelanoma 2014 u Srbiji čine: prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, koordinator  doc. dr Dušan Škiljević, doc. dr Željko Mijušković, doc. dr Danica Tiodorović-Živković, asist. dr Tatjana Roš, asist dr Tatjana Vukanović, dr Vesna Miličić, dr Aleksandar Adamović, prim dr Olga Osipov i prim mr sc med Jadranka Krstić.

Ovogodišnji sponzori kampanje su
Eucerin Srbija, Roche d.o.o., La Roche Posay, Telekom Srbija i Meda Pharmaceuticals.


Profesor dr Lidija Kandolf Sekulović  
Koordinator Kampanje Euromelanoma u Srbiji
Klinika za kožne i polne bolesti, Medicinski fakultet, Vojnomedicinska akademija

 

 

Euromelanoma 2015 zvanična stranica