Poštovani,


Pozivamo vas da i ove godine uzmete učešće u kampanji Euromelanom koja se od 2008. godine održava u Srbiji. Na sastanku nacionalnog tima za kampanju Euromelanom dogovoreno je da je termin kada treba organizovati besplatne preglede ponedeljak, 16. maj 2015.
Kao što znate, kampanja Euromelanom u okviru evropskog dana borbe protiv melanoma je akcija Udruženja dermatologa Srbije u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju (EADV) i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), koji se održava svake godine u toku jednog dana (tzv. Melanoma ponedelјak) i predstavlja besplatni skrining stanovništva za melanom i karcinome kože, u cilju njihovog ranog otkrivanja. I ove godine, kampanja je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Do sada je u okviru kampanje u proseku učestvovalo 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji (državne i manjim delom privatne dermatološke zdravstvene ustanove).
Na sastanku nacionalnog tima kampanje Euromelanom, dogovoreno je da se besplatni pregledi zakazanih pacijenata održe dana 16. maja 2016. godine, dok je zakazivanje pregleda planirano od 09. do 11. maja 2016. godine, u periodu od 08 do 19 časova. Dogovor je da se obezbedi da svaki lekar pregleda najmanje 15 pacijenata, kao i da ukoliko je moguće uspostavi saradnja sa hirurgom plastičarem kako bi se svaka otkrivena suspektna promena hirurški uklonila tog dana ili u narednih mesec dana.
Ukoliko želite da se vaša ustanova uključi u kampanju Euromelanom, molimo Vas da do 27. marta na ovu adresu pošaljete prijavu sa spiskom lekara Vaše ustanove koji će učestvovati u besplatnim pregledima. Ukoliko imate neku sugestiju ili problem u organizaciji molimo vas da nas o tome obavestite putem adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Ukoliko je potrebno da se poziv uputi direktoru ustanove molim Vas da mi pošaljete e-mail adresu i kontakt telefon ustanove radi dogovora.
Imajući u vidu značaj kampanje čiji je cilj rano otkrivanje melanomskih i nemelanomskih karcinoma kože, nadamo se da će ove godine pristupiti veći broj dermatovenerologa koji će dati svoj doprinos u realizaciji ovog važnog projekta.


S poštovanjem,
prof. dr Lidija Kandolf Sekulović
nacionalni koordinator kampanje Euromelanom za 2015. godinu
Članovi nacionalnog tima Euromelanom:
Doc. dr Željko Mijušković
Doc. dr Danica Tiodorović
Doc dr Dušan Škiljević
Asist. dr Tatjana Vukanović
Asist. dr Vesna Miličić
Asist. Dr Jelena Stojković Filipović
Mr. sc.med Olga Osipov
Prim. dr Jadranka Krstić
Dr Aleksandar Adamović
Dr Tatjana Roš