Dragi prijatelji i kolege,

Želim Vam doborošlicu u Beograd, na XII Beogradske dermatološke dane (BDD), prvi put u organizaciji Instituta za dermatovenerologiju Klinickog centra Srbije (IDV KCS).
BDD se organizuju jednom godišnje u okviru Dermatovenerološke sekcije Srpskog lekarskog društva i prvobitno su zamišljeni kao vrsta poslediplomske edukacije, ciji je osnovni cilj prikazivanje onoga što se u dermatovenerologiji dogadalo u protekloj godini, u svetu i u našoj sredini.

BDD su prvi put održani 10. i 11. novembra 1994. godine. Srbija se tada nalazila pod sankcijama Ujedinjenih nacija, tako da je prvobitni cilj simpozijuma bio da popuni prazninu u strucnom obaveštavanju nastalu usled potpunog nedostatka novih knjiga, tekucih casopisa i svih drugih vidova strucnoga informisanja.

U toku prvih pet godina održavanja predsednik Organizacionog odbora bila je prof. dr Bosiljka Lalevic-Vasic, koja je i inicijator i osnivac BDD. Prof. Lalevic-Vasic je, zahvaljujuci svom ogromnom entuzijazmu i izuzetnoj energiji, strucnosti i profesionalnosti, uspela da u toku tih pet godina ne samo održi Beogradske dermatološke dane u najtežim uslovima za medicinsku i dermatološku struku i nauku u našoj zemlji, vec i da ih iz godine u godinu unapredi i proširi, kako brojem radova, tako i uvodenjem novih sesija.
Izuzev prvog simpozijuma, koji je organizovan u prostorijama Jugohemije, BDD su se, zakljucno sa 2004. godinom, održavali u prostorijama Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Od 2006. godine rukovodjenje organizovanjem sastanka preuzimaju naizmenicno, po dve godine, IDVKCS i Klinika za kožne i polne bolesti VMA.
IDVKCS u Beogradu obavljace ovu dužnost u 2006. i 2007. godini, BDD ce se zbog svog znacaja održavati u Kongresnom centru ''SAVA'', tradicionalno u novembru mesecu.

Ljiljana Medenica
Predsednik organizacionog odbora