Euromelanoma 2021 u Srbiji

Poštovane koleginice i kolege,
Usled aktuelne epidemioloske situacije, kampanja Euromelanom ove godine održaće se uglavnom u virtuelnom formatu, kroz medijsku kampanju i društvene mreže, a u cilju podizanja svesti o značaju samopregleda, rane detekcije melanoma kao i neophodnosti pravilnog ponašanja na suncu i štetnog uticaja solarijuma. Da bi skrenuli pažnju javnosti, uključili smo naše čuvene sportiste, lica iz javnog života, kao i poster vizuale sa sloganom ovogodišnje Euromelanom kampanje na bilbordima širom Srbije, a takođe i liflete u dermatološkim ordinacijama širom Srbije sa upustvima za pacijente o samopregledu.
Ovogodišnji slogan kampanje glasi „Rak kože: vaša prošlost odeđuje vašu budućnost; vaš način života, zanimanje i prošlost određuju nivo rizika”.
Kao i prethodnih, i ove godine Ministarstvo zdravlja je dalo podršku kampanji Euromelanom. Ove godine po prvi put kampanja Euromelanom je dobila podršku i Ministarstva omladine i sporta, koje je prepoznalo značaj ove akcije u nastojanju da se deca i mladi ljudi motivišu na odgovorno ponašanje i prevenciju, kao i da usvoje pravilne stavove u vezi sa izlaganjem suncu počevši od najranijeg uzrasta. Kampanju Euromelanom podržao je čuveni olimpijski šampon Vladimir Grbić kao i Vaterpolo savet Srbije i dogovorena su predavanja o značaju pravilnog ponašanja na suncu i štetnosti solarijuma deci u odbojkaškim i vaterpolo kampovima.
Takođe, dogovoren je nastavak saradnje sa Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma (UPOM) na aktivnostima usmerenim ka zakonodavnim strukturama radi striktnije kontrole rada solarijuma, kao i eventualne zabrane solarijuma za sve uzraste.
Više o ovogodišnjoj kampanji Euromelanom 2021 možete pronaći na zvaničnoj web stranici kampanje www.euromelanoma.org/serbia i YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC8TqfBK22oGn-r9KwylQd7Q/featured
Srdačan pozdrav,
Prof. dr Danica Tiodorović
Nacionalni Koordinator Kampanje Euromelanoma u Srbiji
Prof. dr Dušan Škiljević
Predsednik UDVS

0 comments on Euromelanoma 2021 u Srbiji